Μουσείο

    Το μουσείο συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της βόρειας Ελλάδας και το σημαντικότερο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η έκθεση του Μουσείου της Θάσου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τα ιστορικά έως και τα βυζαντινά χρόνια.
    Στην αρχαιότητα η Θάσος αποτελούσε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, με ισχύ η οποία οφείλεται στον πλούτο του νησιού σε μάρμαρο, σε μέταλλα, στο χρυσό, την αλιεία καθώς επίσης και την εκμετάλλευση της γεωργικής της παραγωγής.
   Το Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο του 1934, το οποίο επεκτάθηκε πρόσφατα. Το 2004 ολοκληρώθηκε η επανέκθεση μέρους των κειμηλίων και το μουσείο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό μετά από πολλά χρόνια απραξίας. Λειτουργεί κανονικά το τμήμα της έκθεσης που αφορά την περίοδο από την προϊστορία μέχρι τα τέλη της εποχής του Σιδήρου. Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη Μαρίνα Σγουρού. Στην αίθουσα αυτή παρουσιάζεται με φωτογραφίες το ανασκαφικό έργο στη Θάσο (1911-1981), όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρχαία πόλη και τις ανασκαφές διεξήγαγε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
   Στη συνέχεια γίνεται μια συνολική παρουσίαση της κατοίκησης της Θάσου από τα προϊστορικά μέχρι τα πιο πρόσφατα χρόνια. Οι πρώτες εγκαταστάσεις χρονολογούνται στην εποχή του Χαλκού (3500-1500 π.Χ.) και συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή και τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσίαση της κεραμικής της εποχής του σιδήρου (χειροποίητα αγγεία, με αυλακωτή, εγχάρακτη ή εμπίεστη διακόσμηση), των βραχογραφιών (γραπτές, χαρακτές ή ανάγλυφες απεικονίσεις σε τοιχώματα σπηλαίων ή βράχων), των ανθρωπόμορφων στηλών που αποτελούν μερικά από τα αρχαιότερα μνημειακά γλυπτά της προϊστορικής Ευρώπης. Οι περισσότερες βρέθηκαν στη Σκάλα Σωτήρος και ίσως συμβόλιζαν θεότητες ή ήρωες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι παραγωγικές δραστηριότητες των ανθρώπων της Θάσου στην ίδια περίοδο (αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία).
   Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσίαση των μεγάλων νεκροταφείων της ύστερης περιόδου του Χαλκού και της πρώιμης του Σιδήρου στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου και στα ταφικά έθιμα.
   Η έκθεση με τα δείγματα της αρχαϊκής, της κλασικής και της ελληνιστικής εποχής πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό σε σύντομο διάστημα. Το μόνο έκθεμα που παρουσιάζεται μέχρι τότε είναι ο εντυπωσιακός κούρος ύψους 3,50 μέτρων της αρχαϊκής εποχής, που παριστά νέο γυμνό άνδρα να κρατά ένα κριάρι (600 π.Χ.) και ο οποίος βρέθηκε στο Πύθιο.
   Η έκθεση αναπτύσσεται σε 1400 τ.μ. ενώ περιλαμβάνει πάνω από 1700 αντικείμενα. Συνολικά υπάρχουν 32 προθήκες στο Μουσείο, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται 95 μεγάλα πανό με όλες τις πληροφορίες για τους επισκέπτες σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά). Εκτός από τα αντικείμενα που εκθέτονται στις 16 αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενούνται στον υπόγειο χώρο αρχαία ερείπια της κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου τα οποία είναι ορατά αλλά όχι επισκέψιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου